Juffer kraanvogel

De Jufferkraan (Anthropoides virgo, syn. Grus virgo) behoort tot de familie van de Gruidae en is afkomstig uit Azië (Zuid-Oekraïne, langs het zuiden van Siberië en het westen van China tot oost-Turkije). Ook op Cyprus worden wel exemplaren waargenomen. Hij overwintert in Afrika met name Soedan

Kenmerken

De jufferkraan is met zijn 85-100 centimeter de kleinste van de kraanvogels. Hij heeft een grijs verenkleed, met achteraan afhangende grijze pluimen met zwarte punten. De nek is zwart en wit, met meer zwart dan bij de kraanvogel en afhangende zwarte veren op de borst. Zijn gewicht varieert tussen de 2 tot 3 kilogram. Tijdens de vlucht en de paartijd produceert hij hoge, raspende geluiden. Zijn balts is heel sierlijk.

Habitat

De jufferkraan leeft in grassige steppen met aangrenzende moerassen en drassige gebieden. Tijdens het broedseizoen hebben ze graag wat ruimte om zich heen en zoeken een broedplaats in de buurt van water. Ze nemen graag een bad. Ze voeden zich met diverse granen en ongewervelde dieren.

Nakomelingen

Het legsel, in een holte bij het water, bestaat uit twee roodgestippelde, grijze of beige eieren, die in 27-29 dagen voornamelijk door het vrouwtje worden uitgebroed. De actieve, donzige jongen kunnen na 55-56 dagen vliegen.

 Trek

Na het broedseizoen verzamelen de jufferkranen zich vanaf eind augustus en september in groepen tot wel 400 exemplaren om gezamenlijk naar hun winterverblijf te trekken, waar ze zich samenvoegen met andere groepen tot enorme kolonies. In maart en april gaan ze weer terug naar de noordelijker gelegen broedgebieden.